SISTEMUL DE CLASIFICARE AL DIAMANTELOR
Am ales sa vindem doar diamante de calitate, fara defecte evidente. Toate bijuteriile realizate de noi sunt marcate in mod clar de calitatea diamantelor folosite.
Standardul mondial pentru masurarea calitatii diamantelor GIA este bazat pe cei 4C si anume: calitatea slefuirii (taietura), claritate (puritatea diamantului), culoare, greutate / carate. Fiecare factor este evaluat separat, dar impreuna stabilesc calitatea generala a diamantului.
1. CLARITATE (PURITATE DIAMANT):
Diamantele s-au format acum milioane de ani, adanc sub crusta pamantului si sub presiune vulcanica extrema. Din acest motiv, ele contin adesea urme unice si imperfectiuni mici, numite "incluziuni".
"Claritatea" diamantului se refera la absenta incluziunilor. Cu alte cuvinte, cu cat diamantul are mai putine incluziuni, cu atat mai mare este puritatea acestuia. Majoritatea acestor incluziuni nu afecteaza frumusetea pietrei, fiind microscopice. Fiecare piatra este unica si contine cateva incluziuni, nu exista pietre perfecte. Diamantul care se apropie de perfectiune, denumit "fara cusur", este extrem de rar astfel incat doar cativa experti de bijuterii din intreaga lume au vazut vreodata unul.
In cadrul sistemului de evaluare 4C, diamantele au o nota de claritate care variaza de la IF (fara incluziuni) la I3 (cu incluziuni evidente).
Clase de claritate
Mai jos, puteti citi cateva informatii despre fiecare grad de claritate a diamantului in parte:
FL - IF : incluziunile nu pot fi vazute nici chiar sub o lupa de bijuterii care mareste de x10 ori; aceste pietre fiind extrem de rare.
VVS1 - VVS2 : incluziuni foarte usoare si extrem de mici, care sunt greu de observat chiar si atunci cand se foloseste o lupa de bijuterii x10; aceste pietre sunt foarte rare.
VS1 - VS2 : incluziuni greu de observat cu ochiul liber; sub marire se pot vedea totusi incluziuni care afecteaza claritatea diamantului.
S1 - S2 : incluziuni usoare, greu de observat dar vizibile cu ochiul liber daca esti foarte atent.; aceste incluziuni pot fi adesea ascunse de ghearele metalice care tin diamantul pe pozitie.
I1 - I2 - I3 : aceste grade sunt folosite pentru a descrie diamantele care au incluziuni vizibile pentru ochi; cu cat diamantul este mai mare cu atat defectele sunt mai vizibile.
2. CULOARE (GRAD DE PURITATE NUANTA DIAMANT):
Eveluarea culorii diamantelor se refera la absenta oricarui tip de nuanta. Cu cat un diamant este mai incolor, cu atat este mai bun gradul de culoare.
Sistemul de clasificare a culorilor diamantului masoara gradul de culoare pe o scara de la D (cea mai incolora) la Z (cu o nuanta foarte vizibila).
Multe dintre aceste diferente de culoare sunt atat de subtile incat sunt vizibile numai expertilor in domeniu, in conditii de laborator. Cu cat diamantul este mai mic, cu atat este mai dificil sa observi aceste diferente.
3. CALITATE SLEFUIRE (TAIETURA):
Majoritatea persoanelor care iubesc diamantele spun ca sunt atrase de "stralucirea" frumoasa a pietrei. Acest lucru se datoreaza modului in care diamantele reflecta si "se joaca" cu lumina.
Cat de bine interactioneaza un diamant cu lumina este in mare masura determinata de taietura acestuia. Prin urmare, taietura afecteaza frumusetea unui diamant, precum si valoarea acestuia.
Calitatea taieturii depinde de meseria calificata si de experienta persoanei care a scluptat si lustruit o piatra buna, transfromand-o intr-un diamant de calitate. Dintre cei 4C, taietura diamantului este factorul cel mai complex pentru avaluarea unui expert in diamante.
"Taierea" unui diamant nu se refera la forma acestuia, ci cat de bine reflecta lumina. Astfel un diamant prost taiat pare intunecat si lipsit de viata, indiferent de culoare, claritate si dimensiune.
4. CARAT (GREUTATE DIAMANT ct):
Dimeniunea unui diamant este mentionata prin greutatea sa in carate. Cu cat un diamant cantareste mai mult, cu atat este mai mare.
Este intotdeauna util sa va amintiti ca pretul unui diamant este determinat de toti factorii de calitate 4C, nu doar de greutatea acestuia.
Cu alte cuvinte, daca cei trei factori de calitate (claritate, culoare si taietura) sunt aceeasi atunci pretul unui diamant va creste in functie de greutatea acestuia. Daca ceilalti factori variaza, atunci doua diamante de carate egale pot avea preturi foarte diferite.
De exemplu: un diamant de 1ct cu o claritate excelenta va costa mult mai mult decat un diamant de 1ct cu o claritate slaba.
Ai nevoie de mai multe sfaturi? Nu ezita sa ne contactezi!
Te putem indruma sa gasesti cea mai buna combinatie de calitate a diamantelor in functie de bugetul tau personal.
Trimite-ne un mesaj pe adresa office@bijuteriadiamantelor.ro sau contacteaza-ne telefonic la 0723 514 675.